9 dingen die uw immuunsysteem verzwakken

9 dingen die uw immuunsysteem verzwakken

13.02.2024

Als gevolg van de pandemie is de gezondheid van het immuunsysteem voor iedereen een belangrijk thema geworden. Iedereen wil weten: "Hoe kan ik een sterk immuunsysteem behouden dat minder vatbaar is voor infecties?"

Ons immuunsysteem is verbazingwekkend complex. Het zorgt ervoor dat ons lichaam te allen tijde kan blijven functioneren en om kan gaan met indringers. Onze moderne, comfortabele wereld stelt de belangrijkste verdedigingslinie van ons lichaam echter voor een aantal uitdagingen.

Hier leest u wat 9 veelvoorkomende immuunverstoorders zijn. Het is een goed idee om deze dingen te vermijden. Zo zorgt u ervoor dat uw immuunsysteem over alle middelen beschikt die het nodig heeft om u gezond te houden.

1. Stress, angst en paniek

Als we gestrest zijn, laat ons lichaam aan het zenuwstelsel en de stresshormonen weten dat het tijd is om actie te ondernemen. Onze hypothalamus vertelt de bijnieren om meer adrenaline en cortisol te produceren en af te geven aan de bloedbaan. Uit experimenten waarbij adrenaline intraveneus werd toegediend, blijkt dat het zowel de magnesium- als calcium-, kalium- en natriumspiegel vermindert. Dit bewijst dat wanneer u gestrest bent en uw lichaam adrenaline produceert, u ook magnesium verbrandt.

2. Onvoldoende slaap

Volgens de National Sleep Foundation zal meer slaap er waarschijnlijk niet voor zorgen dat u niet ziek wordt, maar kan het missen van goede slaap uw immuunsysteem verzwakken. Hierdoor wordt uw lichaam vatbaarder voor infecties.

3. Overgroei van candidagist

Gistovergroei is een belangrijke onderdrukker van het immuunsysteem. Gist produceert 178 verschillende toxines die uit het lichaam moeten worden verwijderd zodra ze vrijkomen. Het systeem waarmee het lichaam gisttoxines uitscheidt, verbruikt voedingsstoffen en ontneemt energie van andere lichaamsfuncties - waaronder het immuunsysteem.

Verminder of elimineer voedingsmiddelen die de groei van gist bevorderen, zoals fruit met een hoog suikergehalte, suiker, gluten en cafeïne.

4. Fastfood en junkfood

Uit onderzoek in Duitsland blijkt dat het immuunsysteem op dezelfde manier reageert op een vetrijk en calorierijk fastfooddieet als op een bacteriële infectie. Deze hyperreactiviteit kan nog lang aanhouden nadat u bent overgestapt op een gezond dieet. Daarom geldt: hoe eerder u deze voedingsmiddelen uit uw dieet elimineert, hoe beter.

5. Voedingsmiddelen die MSG (mononatriumglutamaat) bevatten

Uit onderzoek blijkt dat het eten van voedsel dat MSG (ook wel bekend als ve-tsin) bevat, ongewenste veranderingen in uw thymus en milt kan veroorzaken. Beide organen spelen een belangrijke rol bij uw immuunfunctie. Zowel de thymus als de milt maken lymfocyten aan die indringers elimineren; de milt produceert daarnaast ook antilichamen die u helpen gezond te blijven.

6. Frisdrank

De chemische stoffen in frisdranken kunnen uw darmflora aantasten. Dit is problematisch omdat er veel interactie is tussen uw immuunsysteem en de bacteriën in uw darmen.

Uit recent onderzoek naar het effect van frisdrank op de darmflora is gebleken dat de consumptie ervan schade aan het microbioom kan veroorzaken. Het spijsverterings- en darmkanaal is gevuld met goede bacteriën die het lichaam gezond houden.

7. Overmatige inname van cafeïne

Bij gematigde consumptie van cafeïne (tot 400 mg of ongeveer 3-4 kopjes koffie) kan het een aantal positieve effecten hebben op ontstekingen. De antioxidanten in koffie kunnen zelfs bepaalde vormen van kanker, hartziekten, diabetes, osteoporose en neurologische aandoeningen helpen voorkomen.

Te veel cafeïne kan echter het vermogen van ons immuunsysteem om infecties te bestrijden en beschadigde of abnormale cellen te verwijderen aantasten. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen en mannen die grote hoeveelheden cafeïne drinken, hogere niveaus van het stresshormoon cortisol aanmaken als reactie op fysieke en mentale stress.

8. Roken

Roken onderdrukt het immuunsysteem. Sigarettenrook bevat meer dan 4.000 gifstoffen die de immuuncellen in het lichaam kunnen irriteren of doden. Roken verandert het aantal verschillende immuuncellen en verstoort het functioneren van andere cellen. Het kan zelfs het immuunsysteem tegen lichaamseigen cellen keren.

Als gevolg van deze veranderingen is de kans groter dat rokers te maken kunnen krijgen met uiteenlopende infecties, waaronder luchtwegaandoeningen, griep en zelfs tandvleesinfecties. Van mensen die stoppen met roken, is bekend dat hun immuunsysteem binnen 30 dagen begint met herstellen.

9. Alcohol

Er zijn belangrijke aanwijzingen dat alcohol de functie van het immuunsysteem aantast. Dit kan het vermogen van het lichaam om zichzelf tegen infecties te verdedigen aantasten.

Alcohol verandert het aantal en de relatieve overvloed aan microben in het darmmicrobioom of, met andere woorden, de micro-organismen in de darmen die de normale darmfunctie ondersteunen. Deze organismen beïnvloeden de ontwikkeling en functie van het immuunsysteem. Alcohol verstoort de communicatie tussen deze organismen en het darmimmuunsysteem.

Producten in de categorie Immuniteit en spijsvertering en Stress en slaap.Terug naar artikeloverzicht